Dobrodošli u Kragujevac!

Kragujevac je centar Šumadijskog okruga i nalazi se u centralnom delu Srbije. Udaljen je 140km od Beograda sa kojim je povezan autoputem Beograd – Niš. Grad se nalazi na reci Lepenici, na obroncima  Gledićkih planina, planine Rudnik i Crnog Vrha.

Grad odvajkada prvi u svemu. I to ne bez pokrića. Kragujevac je mesto stvaranja moderne srpske države i njena prva prestonica u kome je donet Sretenjski ustav i štampane prve novine. U centralnom i najvećem gradu Šumadije osnovani su prvi srpski teatar, sud, topolivnica, gimnazija i licej, preteča današnjeg beogradskog univerziteta.

Bogata istorija koja krasi Kragujevac danas se može videti u sačuvanim građevinama iz pretprošlog veka, u uličici ne većoj od pola kilometra, poznatijoj kao Milošev venac. U tom kompleksu je Dvor kneza Miloša, Amidžin konak, Knjaževsko-Srpski teatar, Prva gimnazija, Stara crkva i Skupština u kojoj su donošene važne odluke za zemlju. Jer, ovaj grad je svoj procvat i razvoj doživeo zahvaljujući mudrosti tadašnjeg vladara kneza Miloša Obrenovića koji je prestolovao u Kragujevcu.

Od kraja XIX i početkom XX veka nastaje nova čaršija. U centru grada, umesto trošnih, prizemnih kućica podignute su nove zgrade po uzoru na one u Beču i Pešti.

Malo gradova u Srbiji ima tako prepoznatljive simbole kao Kragujevac. Poznat je kao grad oružara i automobila. I kao jedan od najvećih stradalnika u Drugom svetskom ratu. Nezaobilazan je spomenik streljanim đacima i profesorima u Šumaricama, kao najpotresnije svedočanstvo o tragediji koja je zadesila grad 21. oktobra 1941. godine, kada su nemački okupatori streljali više hiljada nedužnih Kragujevčana.

Za Kragujevac danas kažu da je grad zelenila, sa preko 200 kilometara drvoreda. Jedini u Srbiji u samom gradskom jezgru ima dva jezera - Bubanj i Šumarice. A na obalama Lepenice, koja razdvaja grad na dva dela, sagrađeno je čak sedam mostova. Jedan od njih, Kameni ili kako ga ovde zovemo Stari most, prvi je sagrađen u Srbiji. Kragujevac je takođe prvi grad u zemlji u kome je otvoren Javni slatkovodni akvarijum sa preko petsto vrsta podvodnog životinjskog sveta, pa i onih iz sliva Amazona.

Rezervacije